VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Jaký hardware je dobrý pro FSku, jaký joystick, grafika, procesor, prodám, koupím...
By radarada
Ahoj,
diky za spoustu uzitecneho infa... jen bych potreboval v nekterych mistech trochu pomoct:

[quote="tgurecky"]Nemáme, ale koukni zde http://test.magnus3.cz/fsbus/ vlákno "Plošné spoje". Tam se dozvíš informace, jak se k deskám dostat.[/quote]
Nemuzu si pomoct... ale proste nemuzu najit jakykoli odkaz, pomoci ktereho bych se mohl zaregistrovat a tudiz i neco postnout...?

Konkretne bych se potreal zeptat na plosnak k samotnym displejum - v dokumentaci je plosnak k DSP (s jednim driverem neb \'siz pack\') ale uz tam neni ten plosnacek, na kterem jsou nasazene jednotlive 7-segmenty - mate nekde nekdo neco takoveho?

Rada
By tgurecky
Odkaz, kde se u te firmy zaregistrovat, nebo si to nechat poslat klasicky přes net, tam nehledej. Prostě na tu firmu zavolej a domluv se s němi po telefonu.

Ohledně těch plošňáků pro ty sedmisegmentovky, ty nikdo z nás nebude potřebovat, tak jsme je ani nenechávali dělat. Každý z nás to bude asi řešit individuální cestou. Tzn. že si uděláme tišťák na kterém budou displaye, tlačítka, encodery atpd.
By radarada
Nejde o zaregistrovani u vyrobce plosnaku, ale u te \'FSBUS knowledge base\' - tam je login... ale nikde se neda zaregistrovat. A neda se tudiz nic psat...

Takze planujete vyrobit jeden \'obrovsky\' plosnak pro kazdy cely panel, ktery to bude mit vsecko na tom jednom tistaku? No... moc si to nedovedu predstavit - hlavne z toho titulu, ze predpokladam, ze ruzne soucastky maji ruznou hloubku - 7segmentovky, prepinace, otocne prepinace, mikrospinace... takze mi prijde, ze to bude spis komplikace... nebo uz to mate uspokojive nekdo vyresene?

Rada
By Poloman
Cau,

pokud chces pristup do ty KB, tak napis Petrovi Zamostnemu, to je jeho web.
Jinak ja osobne mam otocny prepinac (umyslne) s pajecima okama, takze nepocitam s jednim velkym tistakem. Jen to, co bude ten tistak vyzadovat bude na malinkym, tj. asi jen displeje a V/S. Ostatni bych nechal viset na dratech v luftu. V podstate jak napsal Tomas, dle vkusu kazdeho soudruha... .-)
By Saludo
Nezkouseli jste to nekdy pripojit na USB, treba pres prevodnik s FT232BM? Ptam se proto, ze obcas mam COM porty obsazeny necim jinym a jeden FT... bych doma taky nasel.

OT: A jeste mala inspirace pro ty, co by chteli jen VSTUPY, tedy konkretne 64 tlacitek, 16 prepinacu, 4 rotacni kodery, 1 \"kloboucek\" a 8 analogovych os. Jmenuje se to Mjoy16 (www.mindaugas.com), po nakupu soucastek to mate za hodinu hotove a ozivene, s trochou sikovnosti i na univerzalnim tistaku.
Ve Windows a tedy i ve FS se to tvari jako dalsi joystick, pripojuje se pres USB.
By BAW751
Postupně:
1) Registrace do KB fsbus na našem serveru je více či méně pro ty, kteří jsou do projektu zapojeni. Prohlížet může kdokoliv, přispívat člen \"FSBUS teamu\" (aplikace je psaná pro vnitřní potřebu firmy, users se musí dát ručně do XML. Pokud se tým rozšíří o aktivní tvůrce, jsem pro to založit vlákno na tomto fóru.

2) Plošňák k displejům - v DSP souboru je několikero desek (ve Sprint Layoutu vlevo dole - záložky platine). Kromě main board jsou tam tedy i desky pro sedmisegmentovky (samozřejmě jen pro určitý typ). Pokud nevyhovuje, musí se návrh na desku vyrobit. S pomoci free sw nic složitého.

3) USB převodník jsme zatím nezkoušeli. Přiznávám, že máme zatím dost starostí s tím to rozchodit pro různé addony.

4) Já jsem si nechal vyrobit \"velkou\" desku. Včera jsem si ji přivezl. A vypadá to, že by problém s výškou neměl být. Tlačítko má po usazení výšku odpovídající knoflíku enkodéru, sedmisegmentovky jsou trochu níž, což vůbec nevadí.
By radarada
Takze...

ad 1) No, uz jsem Te kvuli tomu kontaktoval e-mailem... pokud jenom trochu cas dovoli, urcite to zkusim. Uz jsem si objednal tistaky.
ad 2) A jooo... nenapadlo me to - kazdopadne jsem ten prohlizec nemel nainstalovany. Kazdopadne je to tam!

No, zacnu se pomalu zabyvat shanenim soucastek...

Rada
By BAW751
...a takhle nějak vypadá první pokus (ještě chybí LED na některými tlačítky). Bude to modul COM + XPNDR (jde o \"krabičkové\" řešení vedle monitoru - stůl v ložnici moc jiných variant neumožňuje).

Obrázek
By Tomino
Petře koukám,že jesli jedeš na beskydy,že budeš taky velice dobře hardwarově vybaven :) to je super,taky snad nebudu zaostávat...
By DaVca
Zdravim. Jsem opravdu nadseny fanousek virtualniho letani a to co jsem videl na opencockpits a podobnych webech me nadchnulo. Ovsem ta cena v radech desitek a stovek tisic je opravdu moc. Bohuzel jsem v tomto naprosty amater. Neni nejaky web s velmi laickym navodem i CJ, pripadne existuje nekdo kdo se vyrobou panelu v CR zabyva? Byl bych ochoten dobre zaplatit i za neco jednoducheho. Dekuji moc
By Poloman
Podivej se do tohohle threadu, FSBUS v kterem se rejpeme se vyrabi v radu stovek. Muj osobni odhad je, ze vyrobit kompletne MCP je i s kulikama a displejema tak 1000-2000 Kc.
Navic, kdyby ses do toho chtel pustit tak matrice na tistaky uz je hotova u nejaky firmy, takze by se dali sehnat jeste levneji. Ale nejdriv se mrkni na ty stranky www.fsbus.de a zkus si stahnout a projit tu dokumentaci.
By radarada
Ahoj,
No, rekl bych, ze tohle vsechno je HomeMade... aneb urob si sam :)
Pokud trochu vidis do elektroniky, tak se do toho pust - naklady budou rozhodne nesrovnatelne nizsi.

Po precteni tohoto fora najdes prave par odkazu, kde se resi nektere veci.
S konkretnim problemem Ti tady ale urcite nekdo poradi :)

Rada

PS: Ja se zrovna blizim oziveni COM modulu - jen co dobastlim LEDky a konektory do krabicky... coz je ale mimochodem hrozna pakarna, zlate pajeni...
By DaVca
Moc vsem dekuji za ochotu. Problem je, ze nejsem zrovna moc dobre zdatny co se tyce tohoto typu elektroniky. Treba to MCP bych opravdu strasne rad. Podle vizualniho step-by-step bych to mozna zvladl, jinak si vubec neverim. Bohuzel podle navodu co jsem zatim videl nechapu skoro nic.
By tgurecky
To chce vidět v praxi a pak se ti to nebude zdát tak složité :)
Základní moduly ti klidně i osadím, ale s výrobou panelu už si musíš pohrát sám, taky jde spíše o fantazii a zručnost než o znalost elektroniky :)
By radarada
Ahoj,

tak jsem dneska nekde o pul 3. rano jakz takz dokoncil COM modul, takze zacinam pokukovat po dalsich modulech.

S tim souvisi jedna otazka tykajici se DSP modulu:
Jednotlive jednotky sixpacku se programuji zvlaste pripojenim 6-pinoveho konektoru. Pri samotnem procesu je ale potreba rozpojit vsechny jumpery J4 krome toho, ktery se programuje.

Nestacilo by tam \'hodit par diod\', ktere by zabranily nezadoucimu propojeni?
Bud misto onoho J4...
Nebo k napajeni - pokud se bude napajet z 10-pinoveho konektoru, bude to napajet vse, pokud se bude napajet s 6-pinoveho programovaciho konektoru, bude se napajet jen ten jeden modul, k ostatnim to dioda nepusti.

Mozna kombinace obojiho by to pojistila... co myslite?

Proc to resim?
Preprogramovani nechci resit konektenim primo k desce, ale chci to mit vsechno vyvedene na (zadni) panel a propojovat externima kabelama.

Rada
By tgurecky
Napájení by se dalo rozdělit pomocí dvou diod u každého \"knanálu\", ale njsem si jistý jestli se dá diodou vyřešit J4, myslím si že né. Na druhou stranu, když nebude ATMEL pod napětím, tak asi nemusí být J4 rozpojený.
Toť moje teorie, která není vyzkoušená v praxi :)
By BAW751
Programování toho ATMELU je věc jednorázová. Jednou jedinkrát se do něj FLASHne přiložený SW. Pokud tedy použiješ byť jednu jedinou patici a do ní postupně ATMELy nastrkáš a naprogramuješ, nemáš po sestavení do krabičky už co řešit.
By radarada
Aha... takze neni treba preprogramovavat ani v pripade nejakych uplne odlisnych letadel?

Takze jestli tomu ted dobre rozumim... vlozi se jen jakysi univerzalni driver. A veskera konfigurace, tj. i definice, jaky typ vstupu (u IO modulu) je na kterem pinu je uz ciste zalezitosti software v pocitaci... jest tak?

Rada
By BAW751
Je a není :)
FLASHnutí sw do ATMELů se provede opravdu jen jednou (platí pro DSP i IO).
Pak je ještě potřeba naprogramovat každému jednočipu CID (už za použití 10 žilového kablíku ale pořád s jumperem J4).
U DSP tím konfigurace končí.
IO deska je malinko složitější. Na ní je také jumper. Ten slouží 1. k uložení CID 2. k nastavení vlastností vstupů (tj. na kterém pinu je spínač, rotační enkodér, přepínač, ...) Teprve po téhle definici je deska připravená.
By BAW751
...a zase o kousek dál. Byť zatím chybí čelní panely, už se s tím dá létat. A věřte, že to stojí za to :)

Obrázek Obrázek
By Tomino
až budu mít hotový něco z mojí kuchyně,tak taky dám foto,nicméně vypadá to pěkně,doufám,že to dovláčíš do beskyd :)