VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Jaký hardware je dobrý pro FSku, jaký joystick, grafika, procesor, prodám, koupím...
By Pavel
Ahoj,
jelikož se mě spousta z vás ptalo na můj názor na Windows 10 a potažmo spolupráci s flightsim aplikacemi, dovolím si lehké shrnutí.

Na notebooku i7-3612QM, 8GB RAM, nVidia GeForce GT 630M testováno takto:

dříve jsem měl Win7 64bit, FSX box edition, X-Plane 10 box edition. Před přechodem na Windows 10 vše fungovalo dle očekávání, X-Plane s rozumným nastavením detailů (cca silnice, autíčka, stromečky) mi X-Plane běhal mezi 25-35FPS bez mraků (mraky nehodnotím, v X-Plane mi přijdou divné). FSX na Win7 běhala akceptovatelně, s Fiber Acceleratorem (na který nedám dopustit) a PMDG 777 okolo 20 FPS (kromě LKPR, kde jsou s FPS problémy)

Po přechodu na Windows 10 (zcela čistá reinstalace):
FSX jsem nainstaloval Steam Edition, instalace zcela bez problémů, na to nejnovější verzi PMDG 777. Výkon srovnatelný s předchozí instalací - nemám změřené FPS jednotlivě, nicméně funkčnost stejná, nemám co vytknout, spokojenost. X-Plane nejprve tragicky padal na OOM, což jsem vygooglil že lze vyřešit manuálním nastavením virtuální paměti (stránkovací soubor) na nějakou hodnotu - ačkoliv jsem měl RAM poloprázdnou, tak stačilo nastavit pagefile na 8GB a OOM problémy ustaly. Nicméně X-Plane (v aktuální verzi) jede tak na 15 FPS s veškerým nastavením (kromě rozlišení textur) staženým na holé minimum.

Zkoušel jsem jak downgrade nVidia ovladačů na podstatně starší verze, tak update na úplně nejnovější - bez efektu, FPS méně než poloviční při předchozím systému.

Jinak hodnocení Windows 10:
z uživatelského rozhraní jsem nadšen - nabídka Start s dlaždicemi které si mohu udělat po svém mi zcela vyhovuje - nepoužívám již ikony na ploše, vše mám přehledně ve startu. Systém jako takový je uživatelsky perfektní, vše je krásně po ruce, na kancelářské používání, případně 3D modelování, Euroscope a podobné nenáročné aplikace nemám co vytknout, jsem nadšen. Na FSku srovnatelné s Win7, na X-Plane propadák (nejen u mě, zcela identický problém s FPS má spousta dalších uživatelů). Instalace Windows 10 dokonalá - vše automaticky, žádné stahování ovladačů po jednom - vše si to od výrobce notebooku zajistilo.

Mezi nevýhody patří zabugovanost defaultního prohlížeče fotografií, který občas náhodně spadne, a problémy s Office 2013, které se občas nepodaří spustit (typicky Outlook je zlo, a Word/Excel jdou blbě otvírat pomocí souboru přímo, je spolehlivější spustit Word nebo Excel z nabídky Start, a následně v nich soubor otevřít).

Závěr:
Prohlížeč fotek neřeším - nainstaloval jsem nějaký alternativní freeware...

Office - dá se přežít, stejně používám Google dokumenty převážně

X-Plane - na seriózní létání zatím nepoužítelné, na testování Skyleaderu ve vývoji stačí.

Tzn - rozhoduji se, jestli čekat třeba měsíc, jestli Laminar vydá novou opravenou verzi X-Plane, nebo nVidia nové ovladače (Ačkoliv současné jsou popsané jako Windows 10 driver), což by FPS vyřešilo, nebo jeslti downgrade na Windows 7 provést rovnou. Samotný downgrade mě moc netrápí, mám v notebooku fyzicky dva disky - jedno SSD na systém + Office + FSX, a druhý klasický disk na veškeré dokumenty, portable aplikace, a X-Plane - takže přeinstalace systému je záležitost cca dvou hodin včetně FSky.

Doporučení (čistě za mou osobu): pro FSkaře není přechod na Win10 ani výhoda ani nevýhoda - rozdíly neznatelné. Pro X-Plane je to zlo.

PB
By bulik4lg
Já bych jen dodal, že jakožto IT neandrtálec jsem ocenil především naprosto bezproblémovou samoinstalaci (přechod z W8 na W10), která trvala tušim kolem hoďky. Vše se nainstalilo samo, všechno (to málo, co tam mám) chodí bez problémů, jen Office tam mám starší a ten nějak ne úplně dobře jede ve spolupráci s dropboxem (ale to vím cca, kde je error, takže to neházím na mrkvosoft).
Za mě vše ok, ES mi na tom chodí a dokonce i Ivac, který mi na W7 nejde..
By komplik
Jelikož jsem na straně W10 už téměř měsíc tak doplním své zkušenosti. Sestava je v podpisu..

Nebudu hodnotit vzhled, je to subjektivní, osobně jsem spokojen, stejně tak veškeré pro mne potřebné aplikace běží bez problémů. K simulátorům

FSX:SE - vše naprosto v pohodě jak DX9 tak DX10. Nicméně v něm už v podstatě vůbec nelítám a držím si ho jen kvůli NGX, na které jsem stejně už 1,5 měsíce nešáhl. Dost lidí reportuje problémy, většina se dá řešit, stačí prohledat DTG knowledge bázi kde mají popsáno spousty kroků které mohou problémy odstranit. Osobně jsem neměl žádný problém, zapl jsem, běželo. Utáhnu i DSR faktor 4 (5120x2160), ale musím už ubrat trošku z antialiasingu místo 8xMSAA+8xSGSS jen 4xMSAA+4xSGSS, donwscale obrazu ale chybějící AA hravě dožene. Přechod na W10 pozbývá přínosu pro FSX, ale neškodí mu.

P3D v2.5 - nVidia ovladače... používám vždy ty nejaktuálnější... aktuálně 355.60... nVidia podporuje P3Dv2 ve kterém sleduji s přechodem na W10 podstatný posun kupředu. Nejde o maximální FPS, ty dokážu dostat vysoko a drtivou většinu času jsem stejně na 30 locked s V-Sync a ani nevím jestli vytáhnu 100, 50 nebo 40. Občas to klesne - problém slabého CPU když se někde děje - typicky ORBX scenérky, které maxuju a mají spoustu flow efektů, stejně tak scenérky s kupou custom 3D objektů, jako velké města (nemyslím autogen, ten P3D zvládá násobně lépe než FSX)...

Dříve jsem míval problém s vysokou oblačností z ASN společně s volumetrickými efekty (mlha+rex soft clouds) a transparency antialiasingem na 4xSGSS kvůli odstranění shimmeringu, což bylo pro kartu hodně tučné sousto. Místo 4xMSAA+4xSGSS jsem byl nucen používat 8xMSAA+DSR 2.25 (3840x1620), na vyšší faktor už to nestíhalo. S W10 a posledními drivery je situace lepší, výkon se zlepšil a FPS v husté oblačnosti nepadají po 20 a drží tak 22. K tomu jsem přetaktoval kartu o cca 13% což mě dostalo na ucházejících 24-25 FPS za velmi špatného počasí, není to ideální, ale dá se, rozhodně lepší než dřív na W7 nebo 8.1.

Majitelům P3Dv2 tedy vřele doporučuji přechod. Mnoho dalších lidí má podobné zkušenosti, tedy že se jim to zdá na W10 lepší.

X-Plane 10. Mám steam edici, tedy v10.36 a jen default letadla + HD Mesh 3. V podstatě vůbec ten sim nepoužívám, ale na chvíli jsem ho vyzkoušel a nepozoruji v zásadě žádný rozdíl ve výkonu. Možná je to tím že mám silnější železo, hlavně grafiku kde prostě ten rozdíl tolik vidět nejde, neb stejně mám buď loklých 60 s nízkým AA nebo sotva 25-30 s rozumnějším AA, kde je to jen o hrubém výpočetním výkonu karty. Zjevně s těma slabýma kartama W10 a OpenGL nekamarádí a jedno z největších lákadel W10 a sice DirectX 12 stejně nikdy nikdo v X-Plane neuvidí, na rozdíl od P3D, byť ve v3 zjevně ještě bude jen DX11. Tudíž pro X-Planisty zjevně není důvod k přechodu.

Mé doporučení co se týče OS se týkají počítačů které jsou dedikované pro simulátor. Osobně razím heslo že na herní počítač práce nepatří, takže se řídím tím co je pro můj simulátor nejvýhodnější OS. Pro mě tak jednoznačně W10 vyhrály neb je P3Dv2 miluje. Na pracovní stanici bych si nechal W7. Majítelé W8 a 8.1 nemají co řešit, přechod je v podstatě bezbolestný, trošku mohou W10 nazvat jako service pack :)

Pokud na tom děláte i něco jiného, tak bude záležet na těch dalších činnostech, zda je nějak ovlivňuje nový OS nebo ne...